środa, 8 sierpnia 2018

Zaplataniec drożdżowy.


Zaplataniec drożdżowy, bardzo smaczny placek drożdżowy. Idealny z mlekiem lub kakao.

Składniki:

700 g mąki pszennej poznańskiej (typ 650)
mleko 400 ml
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
drożdże świeże 30 gram
8 łyżek oleju
żółtko 2 szt.
białko do posmarowania
czarnuszka do posypania środka
słonecznik do posypania środka

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, żółtka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm z wyłożonym dnem, papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta wałkujemy okrągły placek o średnicy 16 cm, Nakładamy na niego plecionkę zrobioną z pasków ciasta i umieszczamy go na środku formy. Z kolejnego kawałka ciasta wałkujemy prostokątny placek, zwijamy go, i układamy go po brzegu formy, nacinamy go co 3 cm nożyczkami i nacięte kawałki przekładamy na przemian, jeden odchylamy w lewo, drugi w prawo i tak aż do końca. Z kolejnego kawałka ciasta wałkujemy prostokątny placek o długości 30 cm a szerokości 10 cm, lekko posypujemy go mąką, składamy wzdłuż na połowę i robimy nacięcia nożyczkami. Pasek rozkładamy do pozycji pierwotnej i lekko go układamy, tak żeby było widać nacięty środek. Przekładamy nacięte miejsca jak pętelki koniec podklejamy pod spód. Rolujemy z pozostałego ciasta wałek o długości plecionki, plecionkę nakładamy na wałek i brzegi paska z plecionką podklejamy do spodu wałka. Wałek z plecionką lekko naciągamy układając go po obwodzie środkowego okręgu z plecionką. Zostawiamy placek na 30 minut do wyrośnięcia. Po 30 minutach nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Placek smarujemy rozbełtanym białkiem, środek placka posypujemy czarnuszką i ziarnem słonecznika. Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 - 40 minut, do ładnego zarumienienia się placka. Upieczony placek studzimy na kratce. Ostudzony kroimy i zajadamy popijając mlekiem lub kakao.





























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz