Kluski wiejskie są potrawą z kuchni podkarpackiej. Zwane również jako pierogi wiejskie, robione są z gotowanych ziemniaków. W kuchni podkarpackiej są także pierogi tradycyjne i one są robione z ziemniaków surowych (startych) i gotowanych 50/50%, z takim samym farszem, serowo ziemniaczanym.
Składniki na 10 dużych sztuk:
Ciasto:
Ziemniaki 75 dag (gotowane, tłuczone)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
sól
Farsz:
Ziemniaki 25 dag (gotowane, tłuczone)
twaróg półtłusty 10 dag
sól i pieprz do smaku
Okrasa:
10-15 dag słoniny, boczku lub podgardla
Wykonanie:
Farsz:
Ziemniaki i twaróg doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, zagniatamy farsz. Zagnieciony farsz dzielimy na 10 równych części i z każdej części farszu robimy kulkę. Zrobione kulki z farszu układamy na talerzu.
Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie klejenia się ciasta do rąk, podsypujemy mąką.
Okrasa:
Kawałek podgardla, boczku lub słoniny kroimy w kostkę i smażymy na patelni skwarki. Skwarki smażymy do momentu jak zrobią się rumiane.
Wykonanie klusek:
Ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej części ciasta formujemy placek w środek którego wkładamy kulkę farszu, zlepiamy w owalną kluskę. Tak robimy ze wszystkimi kawałkami ciasta i kulkami farszu. W między czasie zagotowujemy osoloną łyżką soli wodę w garnku. Do gotującej się wody wkładamy stopniowo kluski i gotujemy 4-5 minut od wypłynięcia klusek na wierzch. Ugotowane kluski wiejskie podajemy okraszone skwarkami, możemy udekorować natką pietruszki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz