czwartek, 20 września 2018

Wątróbka wieprzowa w sosie cebulowym.



Wątróbka panierowana w mące, smażona i duszona w sosie cebulowym. Jest naprawdę bardzo zdrowa i smaczna.

Składniki:

Wątróbka wieprzowa 60 dag
cebula 4 szt. małe
mąka pszenna do panierki
liść laurowy
sól
pieprz ziołowy
majeranek
cukier szczypta
olej do smażenia
woda przegotowana 125 ml (pół szklanki)

Wykonanie:

Wątróbkę kroimy w pożądane kawałki, moczymy w kilku wodach, odciskamy z wody i odsączamy na sicie. Każdy kawałek wątróbki osuszamy w papierowych ręczniczkach. Doprawiamy pieprzem ziołowym (nie solimy), panierujemy w mące i smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. Długo nie smażymy, tylko do zarumienienia się kawałków. W między czasie w garnku na 3-4 łyżkach oleju smażymy pokrojone w talarki cebule. Cebule przed smażeniem lekko solimy, posypujemy majerankiem. Gdy cebule są ładnie zeszklone układamy na nie podsmażone na rumiany kolor kawałki wątróbki, wlewamy wodę i dusimy około 10 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. Możemy podczas duszenia przemieszać wszystko. Uduszone wątróbki podajemy z pieczywem jako ciepłą przekąskę z chlebem lub z ziemniakami i ogórkiem kiszonym, jako danie główne.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz