poniedziałek, 22 października 2018

Babka ziemniaczana z brokułem.



Babka ziemniaczana upieczona z kawałkami brokułu, bez mięsna.


Składniki:

ziemniaki 13 szt.
jajko kurze 2 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
skrobia ziemniaczana 2-3 łyżki (w zależności od gatunku ziemniaków)
brokuł 3-4 kawałki
olej rzepakowy 4 łyżki (do polania po wierzchu)

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę. Pulpę ziemniaczaną lekko odciskamy z wody, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majeranek i wbijamy jajka, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym, wkładamy masę kartoflaną. Do masy ziemniaczanej wkładamy 3-4 kawałki brokuła, równamy, troszkę polewamy olejem rzepakowym po wierzchu. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra-dół. Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy przy pomocy talerza. Talerzem nakrywamy formę z babką i odwracamy ją do góry dnem, upieczona babka sama wyjdzie. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia, odwracamy upieczoną babkę górą na wierzch. Kroimy na porcję i podajemy z zimną gęstą śmietaną, zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz