wtorek, 23 października 2018

Chleb pszenny z foremki.



Najprostszy przepis na szybkie upieczenie smacznego chleba. 


Składniki na 1 bochenek chleba:

700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
olej 8 łyżek
350 ml wody
1 łyżka soli

Zaczyn drożdżowy:

1 łyżeczka cukru
drożdże świeże 30 gram
ciepła woda 100 ml

Pomada:

150 ml wody
1 czubata łyżeczka mąki
szczypta soli

Opcjonalnie:

czarnuszka do posypania chleba
forma keksowa duża

Wykonanie:

Składniki zaczynu mieszamy i czekamy aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wodę i wyrośnięty zaczyn. Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto ręcznie 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek, kładziemy go do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni Celsjusza. W między czasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Po godzinnym wyrastaniu bochenka nacinamy go ukośnie 3-4 razy, obficie smarujemy pomadą, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut, do zarumienienia się chleba. Upieczony chleb studzimy na kratce.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz