czwartek, 11 października 2018
Fuczki.
Fuczki to potrawa kuchni ukraińskiej i podkarpackiej. Są to placuszki zrobione są z gęstego ciasta naleśnikowego do którego dodana jest odciśnięta z soku, drobno pokrojona kiszona kapusta, oraz przyprawy które nadadzą ciastu wyrazisty, ostry smak.
Składniki:
kapusta kiszona 30 dag
mąka pszenna 20 dag
jajko kurze 2 szt.
mleko 250 ml
sól do smaku
pieprz czarny młotkowany
cząber 2 szczypty
kminek 1 łyżeczka
śmietana gęsta
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Kiszoną kapustę odciskamy z soku i drobno siekamy. Kminek tłuczemy w moździerzu. Z mąki, jajek i mleka miksujemy ciasto, musi być gęstsze od ciasta naleśnikowego. Ciasto doprawiamy pieprzem, solą. Ciasto musi być ostre, o wyrazistym smaku, dodajemy kminek, cząber i całość mieszamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy kiszoną kapustę, mieszamy i smażymy fuczki na gorącym tłuszczu. Usmażone fuczki podajemy z gęstą śmietaną.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz