Paluszki ziemniaczane z serem to potrawa pochodząca z kuchni tureckiej. Paluszki zrobione są z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem żółtego, startego sera, mąki pszennej, jajka, natki pietruszki, soli i pieprzu. Gotowane, studzone, panierowane w jajku i bułce tartej, smażone na gorącym tłuszczu.
Składniki:
ziemniaki 3 duże
jajko kurze 1 szt.
żółty ser 1 szklanka startego na dużych oczkach
mąka 2-3 łyżki
natka pietruszki
pieprz
sól
olej roślinny (do smażenia)
Panierka:
bułka tarta
jajko
Wykonanie:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ugotowane studzimy. Ostudzone przepuszczamy przez praskę, dodajemy starty żółty ser, natkę pietruszki, sól, pieprz, jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto, z ciasta formujemy paluszki. Gotowe paluszki gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Studzimy, ostudzone paluszki panierujemy w bułce tartej i rozbełtanym jajku, smażymy na rumiany kolor. Usmażone paluchy podajemy z surówkami, sałatkami lub z dowolnym sosem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz