wtorek, 30 października 2018

Jaja sadzone po pekińsku.



Danie z kuchni chińskiej, jajka sadzone podane na gorącym ryżu posypane szczypiorem lub inną zieleniną.

Składniki:

jajko kurze 2 szt.
olej do smażenia
drobno pokrojona zielenina
sos sojowy 2 łyżeczki
ryż ugotowany na sypko 1 szklanka lub 1 woreczek

Wykonanie:

Jajka wbijamy na rozgrzany na patelni olej, smażymy na małym ogniu do częściowego ścięcia białka. Żółtka jajek polewamy rozgrzanym olejem lub smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 minuty. Jajka posypujemy drobno pokrojoną zieleniną, może to być szczypior lub natka selera naciowego, i smażymy jeszcze około 15-20 sekund. Usmażone jajka układamy na gorącym ryżu, polewamy sosem sojowym.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz