sobota, 13 października 2018

Przekładaniec.



Pyszny przekładaniec. Ciasto zrobione jest z dwóch blatów biszkopta kakaowego. Pierwsza warstwa to warstwa wiśni z nalewki, na wiśniach położona jest warstwa kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Kolejna warstwa to biszkopt i krem na wierzchu. Warstwa kremu posypana jest rozkruszonym biszkoptem.


Składniki:

biszkopt kakaowy 2 blaty
wiśnie z nalewki

Krem:

śmietana 30% 660 ml
serek mascarpone 500 g
cukier puder pół szklanki
olejek migdałowy

Biszkopt kakaowy:

Składniki (blacha 30/25/6 cm):

jajka kurze 8 szt.
cukier 16 dag
mąka 20 dag
kakao 4 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli

Wykonanie biszkoptu: 









Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Po dodaniu wszystkiej mąki, wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 50 cm zrzucamy go z formą na blat szafki lub stołu. Biszkopt już nie opadnie. Studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy na blaty po całkowitym ostygnięciu.

Wykonanie ciasta:

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i olejek migdałowy. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Po połączeniu ubitej śmietany z serkiem mascarpone mamy gotowy krem do przełożenia biszkoptów. Na spodni blat biszkoptu układamy wiśnie, na wiśnie nakładamy grubszą warstwę kremu, równamy. Warstwę kremu przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, na który też nakładamy warstwę z pozostałego kremu, równamy. Górną powierzchnię ciasta posypujemy rozkruszonymi ścinkami z biszkoptu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężał krem.











Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz