niedziela, 14 października 2018

Szare kluski okraszone skwarkami.



Szare kluski ziemniaczane rzucane z łyżki, okraszone skwarkami z cebulą podane z surówką z kiszonej kapusty. 


Składniki:

Ciasto:

ziemniaki 2 kg (obranych)
jajka kurze 2 szt.
mąka ziemniaczana (skrobia z wyciśniętych ziemniaków)
mąka pszenna 5 kopiastych łyżek
sól 1 łyżka

Wykonanie ciasta na kluski:






Pulpę ziemniaczaną odciskamy przez ściereczkę na 70%, odciśnięty sok po odstaniu wylewamy, a osiadłe skrobia dodajemy do ciasta. Z podanych wyżej składników wyrabiamy ciasto na kluski.

Okrasa:

podgardle 15 dag
1 cebula
majeranek 2 szczypty
pieprz do smaku
sól do smaku

Wykonanie okrasy:





Pokrojone w kostkę podgardle smażymy na patelni do ładnego zarumienienia się skwarek. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przyprawy.

Surówka z kiszonej kapusty:

Składniki:

kiszona kapusta 40 dag
cebula połowa
pieprz ziołowy 2 szczypty
oliwa z pestek winogron 2-3 łyżki

Wykonanie surówki:


Kapustę lekko odciskamy z soku, możemy nożem troszkę rozdrobnić, sok wypijamy, jest bardzo zdrowy. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty, dodajemy olej i pieprz i mieszamy.

Wykonanie klusek:

W garnku gotujemy lekko osoloną wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy łyżeczką ciasto ziemniaczane, gotujemy partiami 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Zaraz po wrzuceniu kawałków ciasta do wody mieszamy łyżką, żeby kluski się nie sklejały. Gotowe kluski nakładamy na talerze, polewamy okrasą i podajemy z surówką z kiszonej kapusty.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz