czwartek, 8 listopada 2018

Filet z gęsi pieczony w kapuście.



Bardzo smaczny filet z gęsi upieczony w kapuście kiszonej z pieczarkami.


Składniki:

filet z gęsi ze skórą, bez kości 1 kg
kapusta kiszona z żurawiną około 50-70 dag
pieczarki małe 14 szt.
natka pietruszki do posypania
pomidory suszone
smalec z gęsi
przyprawa do gęsi (sól,papryka słodka, czosnek granulowany, kmin rzymski, cebula, kolendra, gorczyca biała, pomidory, majeranek, tymianek, chili, pieprz czarny, kurkuma)
natka pietruszki
ziemniaki 1 kg
pieczarki małe 50 dag
wegeta bez konserwantów
olej
rękaw piekarniczy

Wykonanie:

Wymyty, osuszony papierowymi ręczniczkami filet nacieramy ze wszystkich stron przyprawą do gęsi. Natarty filet wkładamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie filet dzielimy na dwie równe połówki, skórę lekko nacinamy w mniejszą kratkę i obsmażamy je na patelni bez dodatku tłuszczu, tłuszcz wytopi się z fileta. Obsmażamy z obu stron na rumiany kolor. Obsmażone kawałki fileta układamy w naczyniu żaroodpornym, na około obkładamy lekko odciśniętą kiszoną kapustą, najlepiej swojskiego kiszenia. Na ułożoną kapustę układamy malutkie pieczarki, a między pieczarki układamy pokrojone w kawałki suszone pomidory. Wytopiony tłuszcz z patelni wlewamy na kawałki fileta. Całość przykrywamy aluminiową folią, błyszczącą stroną pod spód. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy ponownie 15 minut w tej samej temperaturze. Upieczony filet posypujemy natką pietruszki, podajemy z upieczonymi ziemniakami i pieczarkami.

Pieczone ziemniaki z pieczarkami:

Obrane, wymyte ziemniaki i pieczarki posypujemy wegetą i polewamy olejem, mieszamy i umieszczamy w rękawie piekarniczym. Rękaw zawiązujemy z obu stron, nakłuwamy igłą i umieszczamy go na blasze. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po tym czasie rozcinamy rękaw i dopiekamy jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. Upieczone ziemniaki i pieczarki podajemy z upieczonym mięsem.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz