środa, 14 listopada 2018

Kluski śląskie z sosem ciemnym, cebulowym i sztuką mięsa.



Kluski śląskie polane sosem ciemnym, podane ze sztuką mięsa i sałatką z kapusty, marchwi i papryk.


Składniki:

sałatka warzywna 1 słoiczek
papryczka czereśniowa

Składniki na kluski śląskie:

ugotowane ziemniaki 5 szt.
mąka ziemniaczana
jajko kurze 1 szt.

Składniki na ciemny sos:

plastry schabu 5 szt.
natka pietruszki
pasta rosołowa 1 łyżka lub kupna 1 kostka rosołowa
skrobia ziemniaczana do zagęszczenia sosu
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
cebula 3 szt.
sól
pieprz ziołowy do smaku
ciemny sos sojowy 3-4 łyżki
liście laurowe 2 szt.
ziele angielskie 4-5 ziaren

Wykonanie:

Kluski śląskie:







Ugotowane ziemniaki tłuczemy, studzimy, równo rozkładamy w miseczce. Dzielimy na cztery części, jedną część wykładamy do większej miseczki a puste miejsce po niej zapełniamy mąką ziemniaczaną. Całość przekładamy do większej miseczki z wyjętą częścią ziemniaków, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek i tniemy go na równe kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę w której palcem wgniatamy dziurkę. Tak zrobione kluski gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek do góry. Po ugotowaniu wyjmujemy kluski na talerz łyżką cedzakową.

Sztuka mięsa w sosie ciemnym, cebulowym:




Plastry schabu solimy i posypujemy pieprzem ziołowym. Smażymy po około 2 minuty każdą stronę plastra schabu na gorącym tłuszczu. W między czasie zagotowujemy w garnczku litr wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną i pastą rosołową. Usmażone plastry mięsa wkładamy do garnczka z gotującym się bulionem, gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. W między czasie smażymy pokrojoną w pół plastry cebulę. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy usmażoną cebulę, sos sojowy, paprykę, doprawiamy sos do smaku pozostałymi przyprawami i zagęszczamy sos skrobią ziemniaczaną. Kawałki mięsa podajemy z kluskami, polane sosem z sałatką warzywną i papryką czereśniową.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz