Kluski śląskie polane sosem ciemnym, podane ze sztuką mięsa i sałatką z kapusty, marchwi i papryk.
Składniki:
sałatka warzywna 1 słoiczek
papryczka czereśniowa
Składniki na kluski śląskie:
ugotowane ziemniaki 5 szt.
mąka ziemniaczana
jajko kurze 1 szt.
Składniki na ciemny sos:
plastry schabu 5 szt.
natka pietruszki
pasta rosołowa 1 łyżka lub kupna 1 kostka rosołowa
skrobia ziemniaczana do zagęszczenia sosu
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
cebula 3 szt.
sól
pieprz ziołowy do smaku
ciemny sos sojowy 3-4 łyżki
liście laurowe 2 szt.
ziele angielskie 4-5 ziaren
Wykonanie:
Kluski śląskie:
Ugotowane ziemniaki tłuczemy, studzimy, równo rozkładamy w miseczce. Dzielimy na cztery części, jedną część wykładamy do większej miseczki a puste miejsce po niej zapełniamy mąką ziemniaczaną. Całość przekładamy do większej miseczki z wyjętą częścią ziemniaków, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek i tniemy go na równe kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę w której palcem wgniatamy dziurkę. Tak zrobione kluski gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek do góry. Po ugotowaniu wyjmujemy kluski na talerz łyżką cedzakową.
Sztuka mięsa w sosie ciemnym, cebulowym:
Plastry schabu solimy i posypujemy pieprzem ziołowym. Smażymy po około 2 minuty każdą stronę plastra schabu na gorącym tłuszczu. W między czasie zagotowujemy w garnczku litr wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną i pastą rosołową. Usmażone plastry mięsa wkładamy do garnczka z gotującym się bulionem, gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. W między czasie smażymy pokrojoną w pół plastry cebulę. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy usmażoną cebulę, sos sojowy, paprykę, doprawiamy sos do smaku pozostałymi przyprawami i zagęszczamy sos skrobią ziemniaczaną. Kawałki mięsa podajemy z kluskami, polane sosem z sałatką warzywną i papryką czereśniową.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz