wtorek, 13 listopada 2018
Ciemny sos cebulowy.
Ciemny sos cebulowy, prosty w przygotowaniu. Możemy taki sos wykorzystać do różnego rodzaju klusek lub do dań mięsnych.
Składniki:
natka pietruszki
pasta rosołowa 1 łyżka lub kupna 1 kostka rosołowa
skrobia ziemniaczana do zagęszczenia sosu
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
cebula 3 szt.
sól
pieprz ziołowy do smaku
ciemny sos sojowy 3-4 łyżki
liście laurowe 2 szt.
ziele angielskie 4-5 ziaren
Wykonanie:
Zagotowujemy w garnczku litr wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną i pastą rosołową. W między czasie smażymy pokrojoną w pół plastry cebulę. Gdy cebula będzie ładnie zeszklona dodajemy ją łyżką cedzakową do gotującego się bulionu warzywnego. Dodajemy sos sojowy, paprykę, doprawiamy sos do smaku pozostałymi przyprawami i zagęszczamy sos skrobią ziemniaczaną.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz