Placki ziemniaczane podane z sosem kurkowym.
Składniki:
ziemniaki 9 szt. większe
3 łyżki mąki
3 jajka
cebula połowa zetrzeć
sól, pieprz, majeranek do smaku
olej do smażenia
kurki w sosie własnym 1 słoik 500 ml
pieprz ziołowy
sól do smaku
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do zabielenia sosu
woda 500 ml
Wykonanie sosu kurkowego:
Do garnczka wlewamy zawartość słoika z kurkami, dolewamy 500 ml wody, dodajemy pastę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania się gotujemy 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zagęszczamy sos i zabielamy śmietaną.
Wykonanie placków:
Ziemniaki trzemy na pulpę, wbijamy jajka, dodajemy startą cebulę, przyprawy, podczas mieszania dodajemy mąkę. Smażymy na gorącym oleju, na złoty kolor z obu stron. Podajemy z sosem kurkowym.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz