niedziela, 18 listopada 2018
Sos kurkowy.
Sos z grzybów leśnych, kurek. Sos kurkowy jest idealny jako dodatek do dań z makaronu, różnego rodzaju placków i klusek.
Składniki:
kurki w sosie własnym 1 słoik 500 ml
pieprz ziołowy
sól do smaku
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do zabielenia sosu
woda 500 ml
Wykonanie sosu kurkowego:
Do garnczka wlewamy zawartość słoika z kurkami, dolewamy 500 ml wody, dodajemy pastę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania się gotujemy 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zagęszczamy sos i zabielamy śmietaną.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz