niedziela, 18 listopada 2018

Sos kurkowy.



Sos z grzybów leśnych, kurek. Sos kurkowy jest idealny jako dodatek do dań z makaronu, różnego rodzaju placków i klusek.

Składniki:

kurki w sosie własnym 1 słoik 500 ml
pieprz ziołowy
sól do smaku
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do zabielenia sosu
woda 500 ml

Wykonanie sosu kurkowego:

Do garnczka wlewamy zawartość słoika z kurkami, dolewamy 500 ml wody, dodajemy pastę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania się gotujemy 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zagęszczamy sos i zabielamy śmietaną.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz