Chrupiące racuchy z mięsnym nadzieniem, oraz sosem grzybowym. Do nadzienia użyto mięsa z kaczki i gęsi.
Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
żółty ser starty 1 szklanka
kefir 1 szklanka
sól pół małej łyżeczki
cukier pół małej łyżeczki
soda pół małej łyżeczki
Farsz:
mięso z korpusów kaczych i gęsich (zmielone)
natka pietruszki
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz
Sos kurkowy:
kurki w sosie własnym 1 słoik 500 ml
pieprz ziołowy
sól do smaku
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do zabielenia sosu
woda 500 ml
Wykonanie sosu kurkowego:
Do garnczka wlewamy zawartość słoika z kurkami, dolewamy 500 ml wody, dodajemy pastę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania się gotujemy 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zagęszczamy sos i zabielamy śmietaną.
Wykonanie:
Do miski wlewamy kefir, dodajemy sól, cukier, sodę, ser i mąkę. Z tych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz z przyprawionego ziołami mielonego, gotowanego mięsa. Każdy placek z farszem przykrywamy drugim wyciętym plackiem i starannie zlepiamy. Tak przygotowane racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy podajemy z sosem kurkowym.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz