Wędzony domowym sposobem w garnku, schab wieprzowy bez kości.
Składniki:
schab bez kości, błon i narostów 1,3 kg
przędza wędliniarska
Solanka:
peklosól 90 g
woda 1 litr
cukier 10 g
liście laurowe 4-5 szt. połamane
ziele angielskie 10 szt.
czosnek 6-8 ząbków nie obierane, pokrojone
Wykonanie solanki:
250 ml wody, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek umieszczamy w małym garnczku i doprowadzamy do zagotowania się, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie kończymy gotowanie i studzimy. W pozostałej zimnej wodzie rozpuszczamy cukier i peklosól, dodajemy przecedzony zimny wywar z przypraw, mieszamy. Solanka jest gotowa.
Peklowanie:
Do pojemniczka z atestem wkładamy wcześniej przygotowane mięso. Ułożone mięso zalewamy zimną solanką. Dużą igłą (szprycą) nakłuwamy kawałki mięsa z każdej strony. Przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 4 dni. Peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
Osuszanie:
Po procesie peklowania płuczemy mięso z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy i wieszamy na kiju. Dodatkowo osuszamy wentylatorem, dając nadmuch po 1 godzinie z obu stron mięsa. Kawałki mięsa po nadmuchu wentylatorem wisiały w temperaturze pokojowej przez noc.
Wędzenie:
Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza przez 2 godziny, na zrębkach olcha/buk. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone wędzonki wkładamy do lodówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz