niedziela, 4 listopada 2018

Wędzony wieprzowy schab bez kości.



Wędzony domowym sposobem w garnku, schab wieprzowy bez kości.


Składniki:

schab bez kości, błon i narostów 1,3 kg
przędza wędliniarska

Solanka:

peklosól 90 g
woda 1 litr
cukier 10 g
liście laurowe 4-5 szt. połamane
ziele angielskie 10 szt.
czosnek 6-8 ząbków nie obierane, pokrojone

Wykonanie solanki:

250 ml wody, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek umieszczamy w małym garnczku i doprowadzamy do zagotowania się, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie kończymy gotowanie i studzimy. W pozostałej zimnej wodzie rozpuszczamy cukier i peklosól, dodajemy przecedzony zimny wywar z przypraw, mieszamy. Solanka jest gotowa.

Peklowanie:



Do pojemniczka z atestem wkładamy wcześniej przygotowane mięso. Ułożone mięso zalewamy zimną solanką. Dużą igłą (szprycą) nakłuwamy kawałki mięsa z każdej strony. Przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 4 dni. Peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

Osuszanie:



Po procesie peklowania płuczemy mięso z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy i wieszamy na kiju. Dodatkowo osuszamy wentylatorem, dając nadmuch po 1 godzinie z obu stron mięsa. Kawałki mięsa po nadmuchu wentylatorem wisiały w temperaturze pokojowej przez noc.

Wędzenie:




Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza przez 2 godziny, na zrębkach olcha/buk. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone wędzonki wkładamy do lodówki.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz