sobota, 3 listopada 2018

Placki pancakes.



Placki pancakes podane z ulubionym dżemem.

Składniki:

jajka kurze 3 szt.
jogurt naturalny 3 łyżki
soda pół łyżeczki
cukier 2 łyżki
mleko 250 ml
olej z pestek winogron 3 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka 250 ml

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt mieszamy z sodą. Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy na gładką emulsję do której dodajemy olej, ciepłe mleko, mąkę oraz jogurt z sodą. Miksujemy chwilę na średnich obrotach miksera. Odstawiamy ciasto na 10-20 minut żeby odpoczęło. Nagrzewamy patelnię i chochlą nakładamy ciasto o grubości około 5 mm. Smażymy z obu stron na rumiany kolor, około 1-2 minuty z każdej strony placka. Z podanego przepisu powinno wyjść 6 placków o średnicy 15 cm. Usmażone placki podajemy z ulubionym dżemem.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz