Babka ziemniaczana upieczona z mielonym mięsem.
Składniki:
ziemniaki 9 szt.
jajko kurze 2 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
skrobia ziemniaczana 2-3 łyżki (w zależności od gatunku ziemniaków)
mięso wieprzowe, mielone 70 dag
olej rzepakowy 4 łyżki (do polania po wierzchu)
Wykonanie:
Mięso mielone przyprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, dodajemy jajko i 2 łyżki tartej bułki. Dokładnie wyrabiamy. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę. Pulpę ziemniaczaną lekko odciskamy z wody, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majeranek i wbijamy jajka, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym, wkładamy połowę masy kartoflanej. Układamy uformowany prostokątny wałek z mielonego mięsa na środku formy, na całej długości formy. Przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną, łyżką wyrównujemy i polewamy olejem. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra-dół. Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy przy pomocy talerza. Talerzem nakrywamy formę z babką i odwracamy ją do góry dnem, upieczona babka sama wyjdzie. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia, odwracamy upieczoną babkę górą na wierzch. Kroimy na porcję i podajemy z zimną gęstą śmietaną, z zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem. Bardzo dobra jest babka pokrojona w plastry, podsmażona na drugi dzień, podana z sałatką warzywną z kapusty, ogórka i papryk.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz