czwartek, 13 grudnia 2018

Faszerowane papryki mięsem mielonym i ryżem.



Bardzo smaczne, sycące danie.  Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem.


Składniki:

papryki czerwone 6 szt.
ryż 30 dag
mięso wieprzowe mielone 70 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki
zioła prowansalskie
papryka słodka mielona
tymianek
cebula
czosnek

Wykonanie:

Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do mielonego mięsa drobno pokrojoną natkę pietruszki, przeciśnięty czosnek, oraz wszystkie przyprawy do smaku, dokładnie mieszamy. Do wymieszanych składników z mięsem dodajemy ostudzony ryż, ponownie dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Papryki myjemy, delikatnie wycinamy góry papryk, pozbawiamy gniazd nasiennych. Puste papryki płuczemy z pozostałych pestek i nadziewamy farszem, przykrywamy odciętymi deklami. Tak przygotowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym. W 200 ml wrzącej wody rozpuszczamy łyżeczkę pasty rosołowej i wlewamy do naczynia z paprykami. Naczynie z paprykami przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Upieczone papryki podajemy na gorąco.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz