Tradycyjny mielony podany z ziemniakami i sałatką z kapusty, ogórków i papryk.
Składniki:
mięso wieprzowe, mielone z łopatki 1 kg
ziemniaki 6 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek do smaku
czosnek 3 ząbki
cebula połowa
jajka kurze 2 szt
sałatka warzywna 1 słoik
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wypłukane, osuszone mięso mielimy razem z czosnkiem i cebulą, doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem do smaku, wbijamy jajka i wyrabiamy farsz do odpowiedniej kleistości. Z farszu formujemy kotlety i układamy na rozgrzanej z tłuszczem patelni. Smażymy kotlety z obu stron na rumiany kolor, kilkakrotnie przewracamy kotlety podczas smażenia. W między czasie obieramy ziemniaki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i sałatką z kapusty, ogórków i papryk.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz