poniedziałek, 3 grudnia 2018

Kaszotto z kiełbasą i jajkiem sadzonym.



Kaszotto gryczano-jęczmienne z kiełbasą i cebulą podane z jajkiem sadzonym.


Składniki:

kasza gryczana 1 szklanka
kasza jęczmienna pół szklanki
kiełbasa śląska 1 szt.
cebula 1 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżki
pieprz ziołowy 1 łyżka
ostry sos z papryki habanero 50 ml
natka pietruszki jak kto lubi
koperek jak kto lubi
sól do smaku
woda 3 szklanki

Wykonanie:

Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą. W garnczku zagotowujemy 3 szklanki wody. Do gotującej wody dodajemy pastę rosołową, usmażoną kiełbasę z cebulą, wszystkie przyprawy, natkę pietruszki, koperek, sos z ostrej papryki i opłukane kasze. Gotujemy na dużym ogniu do momentu gęstnienia kasz i wywaru,cały czas mieszamy żeby kasze się nie przypaliły. Kończymy gotowanie, przykrywamy garnczek pokrywką i czekamy 30 minut. Po tym czasie kasze będą gotowe, mieszamy. W między czasie smażymy jajka kurze na sadzone. Kaszotto podajemy z jajkiem sadzonym.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz