sobota, 22 grudnia 2018

Kotlet mielony, ziemniaki, mizeria z ogórków.



Tradycyjny mielony podany z ziemniakami i mizerią z ogórków.


Składniki:

mięso wieprzowe, mielone z łopatki 1 kg
ziemniaki 6 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek do smaku
czosnek 3 ząbki
cebula połowa
jajka kurze 2 szt
ogórek świeży 3 szt.
śmietana 12%
natka pietruszki
koper
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wypłukane, osuszone mięso mielimy razem z czosnkiem i cebulą, doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem do smaku, wbijamy jajka i wyrabiamy farsz do odpowiedniej kleistości. Z farszu formujemy kotlety i układamy na rozgrzanej z tłuszczem patelni. Smażymy kotlety z obu stron na rumiany kolor, kilkakrotnie przewracamy kotlety podczas smażenia. W między czasie obieramy ziemniaki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy ogórki ze skórki, kroimy w plasterki i robimy mizerię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper, śmietanę i mieszamy wszystkie składniki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i mizerią z ogórków.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz