środa, 26 grudnia 2018

Pieczona kaczka z ziemniakami i pieczarkami.



Pieczone części kaczki z ziemniakami i pieczarkami, idealne na świąteczny obiad.


Składniki:

filet z kaczki ze skórą 1 szt.
nogi kaczki 4 szt.
ziemniaki 10 szt.
pieczarki małe 22 szt.
wegeta 1 łyżka
pieprz kolorowy 1 łyżeczka (młotkowany)
pieprz czarny 1 łyżeczka (młotkowany)
czosnek granulowany 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
marynowane papryczki czereśniowe

Wykonanie:

Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Przyprawami nacieramy części z kaczki, wkładamy do pojemnika, i odstawiamy przykryty pojemnik na dobę do lodówki. W dniu pieczenia przyprawami nacieramy obrane ziemniaki i wymyte pieczarki. Mięso układamy w brytfance, obkładamy ziemniakami i pieczarkami. Pieczemy 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczone części kaczki podajemy z upieczonymi ziemniakami i pieczarkami, można do tego dodać marynowane papryczki czereśniowe.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz