Bardzo smaczne gołąbki z nadzieniem mięsno - ryżowym w sosie pomidorowym.
Przepis na 26 gołąbków.
Składniki:
kapusta biała 30 sparzonych liści
mięso z łopatki wieprzowej 1,5 kg
ryż 30 dag
sól 1 łyżka
pieprz kolorowy młotkowany 1 łyżeczka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
domowa kostka rosołowa 2 łyżki
1 słoiczek 200 ml koncentratu pomidorowego
Farsz do gołąbków:
Ryż gotujemy na sypko, opłukane, odciśnięte mięso mielimy, dodajemy ostudzony ryż i suche przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Wykonanie gołąbków:
W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmiemy 26 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do wyłożenia dna garnka w którym będą gotować się gołąbki, oraz do ich przykrycia. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy liście kapusty. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, posypujemy drobno pokrojoną marchwią i zieleniną, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy wcześniej ugotowaną wodą z pastą rosołową i przecierem pomidorowym. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1-1,5 godziny do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz