Bardzo smaczna przystawka śledziowa z jajkiem i warzywami.
Składniki:
marynowane filety śledziowe 7 szt.
Ogórek 1 szt.
Czerwona papryka połowa
Jajka 1 szt.
Cebula 1 szt. mała
koperek
natka pietruszki
marchew z zielonym groszkiem 1 słoik 500 ml
żelatyna 3 łyżki
woda 100 ml
majonez 4 łyżki
Wykonanie:
Jajko kroimy na ósemki, obrany ze skórki ogórek kroimy w pół plastry, paprykę kroimy w kostkę, natkę pietruszki i koperek kroimy drobno, marchew z zielonym groszkiem odcedzamy na sitku. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Żelatynę parzymy w 100 ml wody, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Do ostudzonej żelatyny dodajemy majonez i całość dodajemy do wymieszanych warzyw, ponownie mieszamy. Filety śledziowe układamy na dnie i bokach przygotowanego wcześniej pojemniczka. w środek nakładamy wymieszane z żelatyną i majonezem warzywa, łyżką równo rozprowadzamy. Zamykamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy podawać jako zimną przystawkę z cytryną.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz