Bardzo smaczne, smażone kawałki z mięsa wieprzowego z cebula podane z marynowanymi papryczkami czereśniowymi.
Składniki:
świeży, chudy boczek wieprzowy 1 kg
cebula 3 szt.
sól do smaku
przyprawa do mięs
smalec wieprzowy
marynowane ostre papryczki czereśniowe lub korniszony
Wykonanie:
Wymyty, pokrojony w dużą kostkę boczek nacieramy przyprawą do mięsa, umieszczamy w pojemniku. Pojemnik z mięsem wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni z roztopionym smalcem wieprzowym.Smażymy na większym ogniu do zarumienienia się mięsa z obu stron. Gdy mięso będzie ładnie zarumienione dodajemy pokrojoną w pół plastry, osoloną cebulę. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa i cebuli. Gotową świeżynkę podajemy z marynowanymi ostrymi papryczkami czereśniowymi, jak ktoś nie ma papryczek może podać z marynowanymi korniszonami z pieczywem lub ziemniakami, jak kto woli.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz