środa, 19 grudnia 2018

Sos drobiowy ziemniaki ogórek.



Sos ugotowany na mięsie z ćwiartek kurczaka podany z ziemniakami, ogórkiem marynowanym i ostrymi papryczkami czereśniowymi.


Składniki:

mięso z 4 ćwiartek kurczaka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
mrożony lubczyk
pasta rosołowa 1 łyżka
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 5-6 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do zabielenia sosu
ziemniaki 6 szt.
ogórki marynowane
papryczki czereśniowe marynowane
woda 1,5 litra

Wykonanie:

W półtora litrze wody zagotowujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się buliony dodajemy wymyte, pokrojone w kostkę mięso, pokrojony lubczyk, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 30 minut. W między czasie gotujemy ziemniaki. Próbujemy smak sosu, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku, zagęszczamy mąką sos i zabielamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia. Ugotowane, odcedzone ziemniaki tłuczemy tłuczkiem , nakładamy na talerze polewamy sosem z mięsem drobiowym i podajemy z ogórkami i papryczkami marynowanymi.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz