niedziela, 30 grudnia 2018
Zupa grzybowa z makaronem łazanki.
Zupa grzybowa z łazankami smakuje nie tylko w święta. Możemy ją gotować wtedy kiedy ona smakuje nam najbardziej, zimą.
Składniki:
1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
suszone grzyby leśne 4 dag
marchew z rosołu 1 szt.
makaron łazanki 20 dag
śmietana 30% 100 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby płuczemy w zimnej wodzie i moczymy je do zmięknięcia. Grzyby gotujemy 15-20 minut, w pół litrze wody w której się moczyły. Do gotującego wywaru z grzybami dodajemy bulion lub rosół, pokrojoną w kostkę marchewkę i gotujemy około pół godziny od momentu wrzenia. Podczas gotowania doprawiamy pieprzem i solą do smaku. W między czasie gotujemy makaron łazanki według instrukcji która znajduje się na opakowaniu. Zupę zabielamy śmietaną. Zupę podajemy z łazankami, możemy posypać natką pietruszki.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz