sobota, 29 grudnia 2018

Orzeszki czekoladowe i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym.



Bardzo smaczne czekoladowe orzeszki i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym. Idealne do kawy.

Nadzienie:

masło 10 dag
woda 125 ml
cukier 3/4 szklanki
mleko w proszku 25 dag
kakao 1 łyżka
orzechy (dowolne) 1 garść

Wykonanie nadzienia:


W rondelku rozpuszczamy i mieszamy masło, cukier, wodę i kakao. Doprowadzamy do zagotowania, wyłączamy grzanie i stopniowo, partiami dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy. I mamy gotowe nadzienie do orzeszków. Gdy masa zacznie gęstnieć napełniamy ją łupinki i sklejamy dociskając je do siebie. Nadzienie przygotowujemy dopiero po upieczeniu łupinek.

Polewa czekoladowa:

Składniki:

czekolada mleczna deserowa 100g
czekolada twarda gorzka 100 g
masło 100 g
wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie polewy:


Masło rozpuszczamy razem z pokruszonymi czekoladami.

Ciasto na łupinki:

mąka pszenna  Typ 450 - 40 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
masło 25 dag 1 kostka
cukier puder 10 dag
jajka kurze 2 szt.
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 16 g

Wykonanie łupinek i orzeszków:

W większej misce umieszczamy pokrojone w kostki masło, dodajemy mąki, posiekać tłuczkiem do ziemniaków do powstania takiej kruszonki, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta formujemy 24 kulki wielkości orzecha laskowego, nagrzewamy opiekacz do łupinek. Do nagrzanego opiekacza wkładamy w każdy rowek kulkę, zamykamy klapę i pieczemy 4 minuty. Upieczone łupinki orzeszków zdejmujemy patyczkiem drewnianym. Podczas pieczenia łupinek musimy szybko naszykować następne kulki z ciasta. I tak robimy do wyczerpania wszystkiego ciasta. Upieczone łupinki musimy ładnie obrobić, wyrównać brzegi ciasta. Zimne łupinki napełniamy przygotowanym nadzieniem i zlepiamy dwie połówki. Zrobione orzeszki wkładamy do lodówki na 1-2 godziny żeby nadzienie stężało. Możemy część orzeszków w całości zanurzyć w polewie czekoladowej, a drugą połowę orzeszków zanurzyć w polewie tylko połowę, wyjdą żołędzie. Po zanurzeniu w polewie posypujemy orzeszki wiórkami kokosowymi.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz