czwartek, 24 stycznia 2019

Gulasz węgierski.



Gulasz węgierski ugotowany na mięsie wieprzowym, podany z kaszą gryczaną, białą. Nie jest to oryginalny przepis, bo nie wiem czy taki istnieje, ilu jest Węgrów tyle jest przepisów, ale składniki dobrałam średnio z kilku przepisów na gulasz węgierski.


Składniki:

mięso wieprzowe 1 kg (ścinki ze schabu, szynka)
cebula 2 szt.
smalec 2 łyżki
papryka czerwona słodka 1 szt.
suszona włoszczyzna 4 łyżki
bulion 0,5 litra
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
ziele angielskie 5-6 ziaren
liść laurowy 3 szt.
papryka mielona słodka 2 łyżki
papryka mielona ostra 1 łyżeczka
sos sojowy ciemny 4 łyżki

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3/3 cm. Mięso solimy i smażymy na rozgrzanym smalcu do lekkiego zarumienienia się. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry, dodajemy do smażącego się mięsa, cebula musi być ładnie zeszklona. W między czasie zagotowujemy bulion z suszoną włoszczyzną, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone mięso z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku i gotujemy 40 minut, do miękkości mięsa. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, rozdrobniony czosnek, sos sojowy oraz suszone papryki, ostrą i słodką. Dusimy jeszcze około 20 minut żeby zredukować troszkę wody i gulasz żeby zrobił się gęstszy. Ugotowany gulasz podajemy z kaszą gryczaną lub inną którą lubimy.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz