sobota, 5 stycznia 2019

Kapuśniak na boczku i kiełbasie.



Kapuśniak z domowego kiszenia kapusty ugotowany na wędzonym boczku i kiełbasie. Idealna zupa na zimowe, mroźne dni.

Składniki:

wywar z gotowania świeżej szynki 1,5 litra
boczek wędzony 40 dag
kiełbasa śląska 3 szt.
suszona włoszczyzna
kiszona kapusta z marchwią i żurawiną 60 dag
ziemniaki 3 szt.
kasza gryczana biała 2 łyżki
liście laurowe 2-3 szt.
ziele angielskie 5 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
pasta rosołowa 1 łyżka
mielona papryka słodka 1 łyżeczka

Wykonanie:

Zagotowujemy wywar z pastą rosołową liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Do gotującego się wywaru dodajemy boczek wędzony ze skórą i pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz wypłukaną kaszę. Gotujemy 30 minut. Po 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i gotujemy godzinę, do miękkości kapusty. Kiedy kapusta będzie już wystarczająco miękka, dodajemy kiełbasę, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i dodajemy mieloną paprykę. Gotujemy jeszcze kilka minut i zakańczamy gotowanie. Gorący kapuśniak podajemy z kawałkiem boczku, kiełbasy i chlebem.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz