piątek, 4 stycznia 2019

Kluski szpecle z sosem drobiowym.



Sos ugotowany na mięsie z ćwiartek kurczaka podany z kluskami szpecle.


Składniki:

mięso z 4 ćwiartek kurczaka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
mrożony lubczyk
pasta rosołowa 1 łyżka
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 5-6 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do zabielenia sosu
kluski szpecle 50 dag
woda 1,5 litra

Wykonanie:

W półtora litrze wody zagotowujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się buliony dodajemy wymyte, pokrojone w kostkę mięso, pokrojony lubczyk, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 30 minut. W między czasie gotujemy kluski szpecle według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Próbujemy smak sosu, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku, zagęszczamy mąką sos i zabielamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia. Ugotowane kluski nakładamy na talerze i polewamy sosem z mięsem drobiowym.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz