środa, 9 stycznia 2019

Kartacze mazurskie z mięsem.



Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwalszczyźnie i Podlasiu. To kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane surowym przyprawionym mięsem, zmielonym, okraszone skwarkami z cebulą.  Z podanego przepisu wyszło 21 kartaczy.


Składniki:

ziemniaki 5 kg
mięso wieprzowe 50 dag
skrobia ziemniaczana ilość, w zależności od gatunku ziemniaków
sól 2 łyżki stołowe (do gotowania ziemniaków)
pieprz do smaku
majeranek 1 łyżka
sól do osolenia farszu do smaku (około 1 małej, płaskiej łyżeczki)
pachwina wieprzowa lub boczek 30 dag
cebula 1 szt.
czosnek 4 ząbki

Wykonanie:

Okrasa:


Pokrojoną w kostkę pachwinę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.

Kartacze:

3 kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe 2 kilogramy ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej, formujemy kartacze. W większym garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo kartacze.  Gotujemy około 20-25 minut. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe kartacze podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.












Bardzo smaczne są podsmażone na drugi dzień.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz