Pierwsze w tym roku kiszenie kapusty z żurawiną, marchwią i kminkiem.
Składniki:
kapusta kamienna głowa 3 kg
marchew 3 szt.
mrożona lub świeża żurawina 3 garście
sól warzona 2 łyżki
kminek 3 łyżeczki
sok z kiszonej kapusty 0,5 litra
Wykonanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy. Marchew obieramy i trzemy na większych oczkach. Dodajemy żurawinę, kminek i sól, dokładnie mieszamy. przekładamy do większego garnka emaliowego i uciskamy pięściami. Ja na koniec wlałam pół litra soku z kiszonej wcześniej kapusty. Po wlaniu soku z kiszonej kapusty następuje ekspresowa, burzliwa fermentacja, która przyśpiesza i skraca kiszenie kapusty. Po tygodniu kapusta nadaje się do jedzenia. Podczas burzliwej fermentacji musimy odgazowywać robiąc wyparzonym kijem dziury w kapuście, oraz codziennie uciskana. Kapusta podczas kiszenia musi być przyciśnięta.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz