Rybne kotlety mielone zrobione z filetów morszczuka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z kapusty, papryk i ogórka.
Składniki:
filety z morszczuka 4 szt.
kurze jajko 1 szt.
bułka tarta 2 łyżki
cebula połowa średniej cebuli
natka pietruszki pęczek
koperek pęczek
sól
pieprz cytrynowy
pieprz ziołowy
czosnek granulowany pół łyżeczki
ziemniaki 6 szt.
natka pietruszki i koper do posypania
sałatka warzywna 1 słoiczek
Wykonanie:
Wymyte, osuszone filety mielimy razem z cebulą i pokrojoną natką pietruszki z koperkiem. Do zmielonego fileta dodajemy bułkę tartą, pieprz cytrynowy, ziołowy, sól, czosnek i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę żeby farsz dojrzał w smak. Po tym czasie formujemy z farszu kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i sałatką warzywną. Ziemniaki posypujemy drobno pokrojoną natką i koprem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz