środa, 16 stycznia 2019

Racuszki drożdżowe z jabłkami.



Bardzo smaczne racuszki z jabłkami, idealne na poranne śniadanie.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
jajka kurze 3 szt.
cukier 3 łyżki
mleko 250 ml
drożdże świeże 20 g
jabłko 1 szt.

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka. Mleko podgrzewamy żeby było ciepłe, nie za gorące. Do szklanki rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i połowę mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Drugą połowę mleka wlewamy do miski z mąką i jajkami, mieszamy. Do wymieszanego ciasta dodajemy wyrośnięte drożdże i pokrojone w kostkę jabłka (obrane ze skórki). Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy racuszki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone racuszki osączamy z oleju na ręczniczkach papierowych,układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz