Smażony filet i udka z kaczki podane z ziemniakami i smażonymi buraczkami z cebulą.
Składniki:
filet z kaczki cały ze skórą
udka z kaczki 2 szt.
ziemniaki 5 szt.
buraczki 2 szt.
cebula połowa małej
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
wegeta bez konserwantów
Wykonanie:
Filet i udka nacieramy solą z pieprzem ziołowym i wegetą, lekko nacinamy skórki. Natarte części kaczki przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie gotujemy buraczki w skórce, ugotowane studzimy, obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach. Starte buraczki smażymy z drobno pokrojoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na gorącej patelni smażymy części z kaczki z każdej strony na rumiany kolor, do miękkości mięsa. Podczas gdy kawałki kaczki smażą się, gotujemy ziemniaki. Usmażone kawałki kaczki podajemy z ziemniakami i buraczkami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz