Biała kiełbasa w sosie chrzanowym, podana z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i marynowanymi papryczkami czereśniowymi.
Składniki na 2 porcje:
biała kiełbasa 2 szt. (kiełbaski po 14 cm długie)
ziemniaki 4 szt.
chrzan 1 czubata łyżeczka
musztarda 1 łyżka
śmietana 30% do zabielenia
pasta rosołowa pół łyżeczki (domowa)
mąka pszenna 3 łyżeczki do zagęszczenia sosu
ziele angielskie 4 szt.
liść laurowy 2-3 szt. małe
sól
pieprz ziołowy do smaku
ogórek kiszony mały 2 szt.
marynowane papryczki czereśniowe
Wykonanie:
Sos:
Gotujemy litr bulionu warzywnego z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodajemy 1 łyżkę chrzanu i 1 łyżkę musztardy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagęszczamy sos mąką i zabielamy śmietaną 30%.
Danie:
Kiełbasę myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do wody o temperaturze 75-80 stopni Celsjusza i parzymy w tej temperaturze 30 minut. W między czasie gotujemy ziemniaki. Podczas parzenia kiełbasy dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Sparzoną kiełbasę wkładamy pokrojone na połówki do sosu i gotujemy około 5 minut. Kiełbaski podajemy z ziemniakami, polane sosem, z ogórkiem kiszonym i marynowanymi papryczkami czereśniowymi.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz