środa, 27 lutego 2019

Galantyna kanapkowa z golonki i szynki.



Bardzo smaczna galantyna kanapkowa, zrobiona z mięsa z wieprzowej golonki i wieprzowej szynki.


Surowiec:

golonka 50 dag
szynka 1 kg
przegotowana, zimna woda 200 ml

Przyprawy na 1,5 kg mięsa:

peklosól 30 g
sos sojowy 4 łyżki 
papryka słodka 5 g
pieprz czarny 5 g
czosnek 5 g
żelatyna 5 łyżek
osłonka barierowa (termokurczliwa) fi 73 mm 2x0,5 m

Wykonanie:

Mięso z golonki i szynki czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki mięs wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki mięs umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 200 ml zimnej, przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonki barierowe, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy batony i parzymy 4 godziny. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu batonów w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz