Jajka w sosie musztardowo chrzanowym podane z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Składniki:
Ziemniaki 3-4 szt.
jajka kurze 4 szt.
kiszone ogórki
włoszczyzna
chrzan 1 łyżka
musztarda 1 łyżka
śmietana 30% do zabielenia sosu
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
woda 1 litr
sól pieprz
seler naciowy do dekoracji
Wykonanie:
Sos:
Gotujemy litr bulionu warzywnego, dodajemy 1 łyżkę chrzanu i 1 łyżkę musztardy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagęszczamy sos mąką i zabielamy śmietaną 30%.
Danie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Gotujemy w osolonej wodzie obrane, wymyte ziemniaki. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, tłuczemy tłuczkiem. Jajka kroimy na połówki i podajemy z ziemniakami polane sosem oraz z kiszonym ogórkiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz