sobota, 2 marca 2019

Schab duszony z warzywami.



Duszone kawałki schabu podane z ziemniakami polanymi sosem, oraz z surówką z kiszonej kapusty.


Składniki:

schab bez kości 80 dag
liść laurowy 5 szt.
ziele angielskie 6 ziaren
czosnek 3 ząbki
świeża włoszczyzna
cebula biała 1 szt.
czosnek 4-5 ząbków
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
surówka z kiszonej kapusty
ziemniaki 8 szt.


Wykonanie:

Z kawałka schabu bez kości wycinamy 8 plastrów, każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy każdy solą i pieprzem ziołowym, smażymy z każdej strony na złoty kolor. W garnczku zagotowujemy litr osolonej wody z domową kostką rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i rozdrobnioną włoszczyzną. Do gotującej się wody z przyprawami dodajemy usmażone plastry schabu i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. W między czasie smażymy pokrojone w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy łyżką cedzakową do garnka z duszącymi się plastrami schabu. Gdy mięso jest miękkie, zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą, próbujemy smak, doprowadzamy do zagotowania i kończymy gotowanie sosu. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Kawałki schabu podajemy z ziemniakami polanymi sosem i surówką z kiszonej kapusty.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz