wtorek, 19 lutego 2019

Kiełbasa wiejska, pradziada.



Przepis pochodzi z 1896 r. Jest to kiełbasa zrobiona bez używania peklosoli, z mięsa tylko solonego solą. Jak sama nazwa mówi, kiełbasa Naszych pradziadków. Możemy ją robić w jelitach wieprzowych, cienkich jak i również w słoiczkach, jako konserwy, jest bardzo smaczna. Ja użyłam na kilogram farszu 4 słoiczki 350 ml.

Przepis na 1 kg farszu. 

Surowiec:

Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 0,5 kg
podgardle oskórowane chudsze 25 dag
Mięso z wieprzowych golonek 25 dag

Przyprawy: 

Sól warzona 18 g/kg
Pieprz 2 g/kg
Czosnek 3 g/kg
Cukier 1 g/kg
Majeranek 3 g/kg
Gałka muszkatołowa 1 g/kg

Rozdrabnianie:

Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude i podgardle przepuszczamy przez sito 8 mm.
Mięso z golonki przepuszczamy dwukrotnie przez sito 3 mm, do zmielonego mięsa dodajemy 50 ml lodowatej wody, sól, cukier, czosnek, gałkę muszkatołową i dodatkowo jeszcze rozdrabniamy je blenderem na papkę.

Wykonanie:

Rozdrobnione mięso z golonki razem z przyprawami mieszamy ze zmielonym mięsem z szynek i podgardlem. Dodajemy pozostałe przyprawy majeranek i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyrobiony farsz odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Farszem napełniamy słoiczki, gotowaną, zimną wodą zalewamy farsz tak żeby był przykryty wodą. Słoiczki pasteryzujemy 60 minut w 80 stopniach Celsjusza. Ostudzone wstawiamy do lodówki.
















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz