poniedziałek, 18 marca 2019

Galareta z udek kurczaka.



Ugotowana z ćwiartek z kurczaka galareta podana jako zimna przystawka.

Składniki:

mięso z 3 ćwiartek kurczaka
kości z 6 ćwiartek kurczaka
wywar z gotowania 2,5 litra
ziele angielskie 10-12 szt.
liść laurowy 4-5 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
żelatyna 50 g
domowa pasta rosołowa 2 łyżki

Wykonanie:

Wymyte, osuszone mięso i kości gotujemy w osolonej wodzie 30 minut, od momentu wrzenia wody. Mięso wraz z kośćmi wyjmujemy do miski, studzimy. Wywar cedzimy przez pieluchę tetrową, garnek myjemy i ponownie wlewamy przecedzony wywar. Wywar zagotowujemy, dodajemy pastę rosołową, pieprz ziołowy oraz w razie potrzeby sól do smaku. Do gotującego się wywaru wsypujemy żelatynę, kończymy gotowanie, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Z kości obieramy resztki mięsa, a mięso z udek kroimy w kostkę. Przygotowujemy pojemniki w których będziemy robić galarety. Na dno przygotowanych naczyń wkładamy rozdrobnione mięso i zalewamy gorącym rosołem z żelatyną. Czekamy aż wszystko ostygnie i ostudzone pojemniki z zawartością wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotową galaretę podajemy z octem jabłkowym lub z sokiem z cytryny.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz