niedziela, 17 marca 2019

Chleb wiejski na zakwasie.



Bardzo smaczny i zdrowy chleb zrobiony według starego przepisu z wielkopolskiej wsi.


Składniki:

mąka pszenna Typ 650 - 90 dag
mąka żytnia Typ 2000 - 10 dag
zakwas 100 ml
drożdże świeże 20 g
sól 1 łyżka
cukier brązowy 1 łyżka
mąka do wysypania blachy
woda 300 ml

Zaczyn:

mąka żytnia Typ 2000 razowa 25 dag
drożdże 15 g
woda 200 ml
maślanka 100 ml

Wykonanie:

Zakwas:

Przygotowanie zakwasu (a właściwie "zaczynu")
Wszystkie składniki wymieszać na rzadką papkę. Pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie zakwas nadaje się do użycia.

Chleb:

Mąki wymieszać z solą, przesiać do miski, dodać zakwas wymieszany z cukrem, wodą i pokruszonymi drożdżami. Zagnieść ciasto, przykryć i zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Uformować 2 okrągłe bochenki lub 1 duży, przenieść w ciepłe miejsce i poczekać aż wyrosną (ok. 2 godz). Następnie ułożyć na oprószonej mąką blasze, wierzchy posmarować wodą lub oprószyć mąką i ponacinać. Piec 70 min w temp. 220 °C. Na czas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz