czwartek, 28 marca 2019

Roladki z fileta drobiowego.



Drobiowy filet faszerowany mozzarellą i suszonymi pomidorami podany z ziemniakami i groszkiem z marchewką. 


Składniki:

filety z kurczaka 4 pojedyncze
ser mozzarella
suszone pomidory 16 plasterków
bazylia po kilka listków do każdej roladki lub bazylia suszona
zioła prowansalskie
sól 1 łyżeczka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
jajka kurze 3 szt.
mąka do panierowania
bułka tarta do panierowania
sezam 6 łyżek
olej do smażenia

Wykonanie:

Sos z groszku i marchwi:

Składniki:

marchew 2 szt.
groszek konserwowy 200 g
sól
pieprz ziołowy
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 3-4 szt.
śmietana 30% do zabielenia
mąka 1-2 łyżki do zagęszczenia

Wykonanie sosu:

Obraną i wymytą marchew kroimy w kostkę, zalewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy do miękkości marchwi. Gdy marchew będzie miękka, dodajemy osączony zielony groszek konserwowy, zagęszczamy łyżką mąki, zabielamy sos i doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku.

Wykonanie roladek:

Każdy kawałek fileta nacinamy i rozkładamy na foli spożywczej, przykrywamy folią i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster fileta doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym i solą. Na każdy plaster fileta układamy po 3 plasterki sera mozzarella, po 3 plastry suszonego pomidora z oleju, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem z czosnku. Każdy plaster fileta zawijamy w roladkę. Nagrzewamy tłuszcz na patelni. Panierujemy każdą roladę w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy roladki z każdej strony na rumiany kolor. W między czasie przygotowujemy sos z zielonego groszku i marchwi, oraz gotujemy ziemniaki. Obsmażone roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i podpiekamy 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Tak przygotowane roladki z fileta drobiowego podajemy z ugotowanymi ziemniakami i groszkiem z marchwią.





















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz