Panierowane filety z drobiu podane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Składniki:
filet z kurczaka
jajka kurze 2 szt.
bułka tarta
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 5 szt.
Kapusta kiszona
cebula
oliwa
pieprz ziołowy
Wykonanie surówki:
Kapustę lekko odciskamy z soku dodajemy pokrojoną połowę cebuli w drobną kostkę, pieprz ziołowy, troszkę oliwy i wszystko dokładnie mieszamy.
Wykonanie dania:
Filet dzielimy na 2 połówki, rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy, zanurzamy w roztrzepanym i osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry fileta układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone filety podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz