piątek, 8 marca 2019

Szynka wieprzowa w ziołach, parzona.



Parzona, delikatna wieprzowa szynka, idealna na kanapki.

Surowiec:

szynka wieprzowa bez kości 1,7 kg
siatka
rękaw do pieczenia

Przyprawy:

sól 20 g/kg
czosnek granulowany 3g/kg
przyprawa do mięsa 3 g/kg
pieprz ziołowy 3 g/kg

Wykonanie:

Szynkę myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, nacieramy zmieszanymi, suchymi przyprawami. Natartą przyprawami szynkę zakrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wkładamy szynkę do siatki i do rękawa piekarniczego, zawiązujemy z obu stron. Ponownie wkładamy tak zapakowaną szynkę na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmujemy szynkę z lodówki i parzymy ją w temperaturze 80 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 68 stopni Celsjusza (mnie wyszło 160 minut). Szynkę studzimy w wodzie w której się parzyła. Ostudzoną szynkę wyjmujemy z rękawa do pieczenia i z siatki. Kroimy w plastry i zajadamy.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz