sobota, 9 marca 2019

Zupa fasolowa z kiełbasą śląską.



Rozgrzewająca, bardzo smaczna zupa fasolowa ugotowana na wędzonym boczku i kiełbasie śląskiej. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająca, chyba że ktoś lubi więcej słoną, ten sobie dosoli.


Składniki:

Fasola piękny Jaś 25 dag
ziemniaki 3 szt.
marchew 1 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
por 15 cm
cebula 1 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
kiełbasa śląska 3 szt.
boczek wędzony 35 dag
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 8 ziaren
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
kminek mielony do smaku
majeranek 2 łyżki
śmietana 30% do zabielenia zupy

Wykonanie:

Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy około 2 godziny. Po czasie moczenia, fasolę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z 2 litrami wody. Gotujemy 1 godzinę, jeżeli fasola jest na 80 % miękka, dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną, wymytą marchew z korzeniem pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową, suche przyprawy i obsmażony wędzony boczek z pokrojoną kiełbasą. Gotujemy jeszcze z 30 minut i dodajemy dwie kiełbaski śląskie przecięte na połówki. Gotujemy 5 minut, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i zabielamy zupę. Zupę podajemy na gorąco z kawałkiem kiełbasy i pieczywem.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz