Bardzo smaczna, lekkostrawna zupa warzywna z brokułem ugotowana na filecie z kurczaka.
Składniki:
brokuł
marchewki 2 - 3 szt.
seler 1/4
por 15 cm
pietruszka korzeń 1 szt.
ziemniaki 2 szt.
filet z kurczaka 1 szt.
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 3 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
śmietana do zabielenia zupy
woda 1,5 litra
Wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy i kroimy w 5 centymetrowe kawałki, ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. W garnczku zagotowujemy osoloną wodę. Do gotującej się wody wkładamy kawałki fileta z kurczaka, gotujemy 5 minut, zbieramy szumowiny i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków i mięsa. W między czasie obieramy i myjemy marchewki, korzeń pietruszki i seler, ścieramy na dużych oczkach dodajemy do gotującej się zupy. Kawałek pora kroimy w plasterki i też dodajemy do garnczka razem z domową pastą rosołową. Z brokuła odrywamy 5 większych kawałków, myjemy i dodajemy do gotującej się zupy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy do miękkości brokuła, zabielamy i kończymy gotowanie. Ugotowaną zupę podajemy na gorąco.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz